“De bankier is er om je te helpen: praat met hem wanneer je het moeilijk hebt!”

Eric DralansHet zorgtraject heeft het signaal gestuurd naar de samenleving dat dat financiële instellingen er in de eerste plaats zijn om hun klanten te helpen. Wanneer die een krediet aangaan, zal de bank er alles aan doen om hen te helpen dat krediet af te betalen. Bij grote faillissementen, sluitingen of herstructureringen, die een grote maatschappelijk tol eisen, staat de sector samen met de overheid klaar om te helpen, net zoals dat bij bij Ford in Genk, bij ArcelorMittal in Luik of bij Caterpillar in Charleroi is gebeurd. Maar al snel bleek dat het niet tot die bedrijven beperkt blijft: het zorgtraject is er om álle klanten van álle banken die financiële problemen hebben om álle mogelijke redenen.

Waarom is een zorgtraject nodig?

Erik Dralans, Voorzitter van de bancaire werkgroep: Consumenten die met een financieel probleem geconfronteerd worden, voelen vaak schroom om met hun bankier te gaan praten. Nochtans kan de bank vaak ook een oplossing bieden voor hun financiële problemen. Maar dan moeten de banken wel weten dat die problemen er zijn. Dààrvoor is het zorgtraject gelanceerd: we willen iedereen die in de problemen dreigt te komen, aanzetten om proactief naar zijn bankier te stappen, voordat het probleem onoverkomelijk en onoplosbaar wordt. We doen voor de sensibilisering ook een beroep op de overheid en verschillende sociale instanties. Zij zorgen er samen met ons voor dat onze boodschap de mensen bereikt die ze nodig hebben.

Heeft het zorgtraject al concrete resultaten opgeleverd?

Het opzetten van het zorgtraject heeft ervoor gezorgd dat iedereen weet dat wij klaar staan om te helpen: de consumenten, de ondernemingen, de overheid, de sociale partners,… Binnen de dossiers van Ford Genk en ArcelorMittal hebben wij bovendien de problemen in kaart gebracht, zowel voor de bedrijven en hun toeleveranciers als voor de individuele bedrijven. Dat was de eerste fase.

In fase twee zijn er contacten tussen de financiële instellingen en verscheidene toeleveranciers geweest. De werknemers kunnen we pas benaderen nadat we weten welk sociaal plan er uit de bus komt. Pas dan kunnen we de medewerkers benaderen. Vanaf dat moment loopt het zorgtraject echter dossier per dossier verder, niet op sectorniveau, maar bij de betrokken banken.

De balans van ons werk zal pas over enkele maanden kunnen worden opgemaakt. Maar laat een ding duidelijk zijn: dit is geen eenmalige oefening. Wij hebben het zorgtraject opgezet voor elke klant die financiële moeilijkheden ondervindt, vandaag én morgen.